FREQUENTLY ASKED QUESTIONS


Het product dat ik ontving ziet er niet hetzelfde uit als de foto in de shop. Waarom?


Alle stukken in onze shop zijn met de hand gemaakt. Onze handen doen helaas niet altijd exact hetzelfde waardoor er kleine verschillen kunnen ontstaan in afmetingen, vorm of kleur. Dit is normaal en eigen aan handwerk.



Zijn de stukken voedingsgeschikt?


De functionele oppervlakken van onze stukken gaan we altijd met voedignsgeschikte, commercieel geteste glazuren afwerken. Een functioneel oppervlak is een oppervlak dat in contact kan/mag komen met warme voeding. De naam van het object zal dan ook verwijzen naar een object bedoeld voor contact met voeding (bord, tas, mok, ...). Als er niet-voedingsgeschikte glazuren gebruikt zijn, gaan we onze stukken niet benoemen als bord, tas, mok, ...



Kunnen de stukken buiten overwinteren? Mag ik het stuk als vaas gebruiken?


Ons werk kan je opdelen in 2 soorten keramiek: hoogbak en laagbak keramiek.


Hoogbak keramiek (of steengoed) is op zo’n hoge temperatuur gebakken dat de klei verglaasd is. In deze klei kan géén water doordringen.


Laagbak keramiek (of aardewerk) is op een lagere temperatuur gebakken waardoor de klei poreus blijft en water kan opnemen.


Aardewerk is zeker niet geschikt voor gebruik buiten bij vriestemperaturen, want water bevriest, zet uit, en laat de pot barsten.      
Aardewerk gebruik je best niet als vaas, maar kan je zeker gebruiken als plant-pot gevuld met (vochtige) aarde.

Steengoed is in theorie wel vorstbestendig. Door microscheurtjes, die altijd in keramiek aanwezig kunnen zijn, blijft het wel een risico.         
Steengoed kan je gerust als vaas gebruiken (vloeibaar water in het keramiek werk gieten), maar hou er wel rekening mee dat op termijn er toch vochtkringen kunnen ontstaan op het oppervlak waarop het keramiekwerk staat. Je gebruikt best een schaaltje.